10 tips om brand te voorkomen

Elk jaar komen er gemiddeld 6000 woningbranden voor in Nederland, zo blijkt uit cijfers van de Brandwondenstichting. De kans dat u een woningbrand meemaakt is daarmee 1 op 1300. Wilt u voorkomen dat uw huis in vlammen opgaat? De volgende tips helpen daarbij.

1. Leeg het pluizenfilter van uw wasdroger
Weet u welk apparaat de grootste veroorzaker is van brand in huis? De wasdroger! Maak na elke droogbeurt het pluizenfilter van uw wasdroger schoon. De combinatie van hete lucht en stof kan een brand veroorzaken. Zet uw droger alleen aan als u thuis bent. En ga niet slapen als de droger nog aan staat.

2. Houd uw keukenapparaten schoon
Vieze, vette en stoffige keukenapparaten kunnen brand veroorzaken als ze warm worden. Houd ze daarom goed schoon. Denk aan uw oven en kookplaat, maar ook aan uw afzuigkap, broodrooster en frituurpan. Voorkom ook tijdens het koken dat uw kleding vlam vat door uw mouwen op te stropen.

3. Zorg voor een blusdeken
Een brandje in de keuken? Blussen met water kan gevaarlijk zijn. Er kan een steekvlam ontstaan als u water gooit op brandende olie. Gebruik liever een blusdeken, een effectieve en veilige blusmethode.

4. Niet op stand-by
Zet alle apparaten in huis uit als u ze niet meer gebruikt. Laat ze niet op stand-by staan. Zo voorkomt u niet alleen brand, maar bespaart u ook energie.

5. Wees voorzichtig met verlengsnoeren
Gebruik alleen geaarde apparatuur, stekkers en stopcontacten. Sluit niet te veel apparatuur aan op een stekkerdoos. En gebruik maximaal één verlengsnoer tussen een elektrisch apparaat en het stopcontact. Rol verlengsnoeren helemaal uit. Een opgerold snoer wordt heet en kan brand laten ontstaan. Zet niets neer op snoeren.

6. Pas op met roken
Een sigaret die per ongeluk uit uw handen valt, zet meubels razendsnel in vlam. Rook daarom niet op de bank als u moe bent. En rook zeker niet in bed.

7. Hang rookmelders op
Een rookmelder waarschuwt u voor brand als u slaapt. Maar dan moeten de batterijen het wel doen. Test de rookmelder daarom geregeld. Tegenwoordig komen er steeds slimmere rookmelders op de markt. Zoals een melder die niet piept maar een gesproken alarm afspeelt. En die via een lichtje aangeeft of de batterijen nog werken.

8. Klus veilig
Wees extra voorzichtig als u klust met stoffen waarop ‘zeer ontvlambaar’ staat. Ook veel verfsoorten zijn brandbaar. Er komen dan brandbare gassen vrij tijdens het verven. Door een sigaret of waakvlam van een geiser kan er dan brand ontstaan.

9. Pas op met kaarsen
Kaarsen zijn vaak de oorzaak van een woningbrand. Voorkom dat ze omvallen en zet ze in stevige, onbrandbare houders. Zet kaarsen nooit boven de verwarming. En doof de kaarsen als u weggaat. Heeft u kinderen? Zet de kaarsen dan op een plek waar uw kinderen er niet bij kunnen.

10. Zorg dat u goed verzekerd bent
Het kan altijd gebeuren dat u ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch met brand te maken krijgt. Daarom is het belangrijk goed verzekerd te zijn. Met een woonhuisverzekering bent u verzekerd bij schade aan uw huis door brand. Met een inboedelverzekeringzijn uw spullen verzekerd voor schade door brand.

Bron: Allianz