Geldzorgen: zaak van werknemer én werkgever

23/08/2022

Financiële problemen leiden tot mentale en fysieke klachten. En wie niet lekker in zijn vel zit, heeft minder werkplezier en presteert minder. Daarom zijn geldzorgen een zaak van werknemer én werkgever. Op Verzuimnavigator leest u wat u als werkgever kunt doen bij financiële problemen van uw medewerkers.

Komt veel voor

1 op de 5 huishoudens in Nederland heeft betalingsproblemen. Uit doorrekening blijkt dat daardoor zo’n 6 op de 10 werkgevers te maken heeft met werknemers met geldzorgen. Door corona, de hoge inflatie en de fors gestegen energieprijzen hebben zelfs meer mensen dan ooit moeite om de eindjes aan elkaar te knopen.

Financiële problemen lijken misschien een privékwestie, maar werknemers nemen hun geldzorgen vrijwel altijd mee naar het werk. Schuldenaren piekeren immers dagenlang over manieren om rekeningen te betalen of onder schulden uit te komen. Velen zijn ook nog eens bang om ‘betrapt’ te worden. Zij schamen zich dat ze hun financiën niet op orde hebben. Sommigen vrezen zelfs dat het een reden voor ontslag kan zijn. Dit alles kost een hoop energie en geeft veel stress.

Werkgeluk

Wanneer stress langere tijd aanhoudt, dan kan dit leiden tot mentale en fysieke klachten. Denk aan concentratiestoornissen, prikkelbaarheid en hoofdpijn en maag- en darmklachten. Daarmee drukken geldzorgen op het werkgeluk en op de arbeidsproductiviteit. Volgens onderzoek zijn mensen met geldzorgen 20% minder productief en melden zij zich 7 dagen meer ziek dan anderen. Een medewerker met financiële problemen kost een werkgever ongeveer 13.000 euro per jaar. Dat is een optelsom van verlaagde productiviteit, hoger ziekteverzuim en de administratieve kosten bij loonbeslag.

Het getuigt van goed werkgeverschap als u voorwaarden schept voor financieel fitte werknemers. Op die manier verhoogt u het werkplezier van uw medewerkers en daar profiteert uw eigen organisatie ook van.

Verzuimnavigator

Financiële fitheid is een belangrijk ingrediënt voor duurzame inzetbaarheid. Daarom besteedt Verzuimnavigator, het portaal voor ziekteverzuim en preventie in de metaalbranche, ook aandacht aan het onderwerp Geldzaken . Wat kunt u doen om te voorkomen dat uw werknemers te maken krijgen met geldzorgen? Hoe herkent u een medewerker met financiële problemen en hoe gaat u een gesprek aan over dit onderwerp? En wat kunt u doen als uw werknemer financieel kopje onder dreigt te gaan? Daar leest u meer over op Verzuimnavigator. U kunt hier ook terecht als u op zoek bent naar ondersteunende diensten, zoals budgetcoaching.

Bron: metaalunie.verzuimnavigator.nl/geldzorgen-zaak-van-werknemer-en-werkgever

Laatste nieuws
Bekijk alle berichten

bij ziekte

2 jaar loondoorbetaling

Verzuimverzekering

uitgelicht

Als uw medewerker ziek wordt, bent u niet alleen een arbeidskracht kwijt. U bent ook verantwoordelijk voor loondoorbetaling en re-integratie van uw zieke medewerker.

Laatste nieuwsberichten
Bekijk alle berichten
Mevas B.V. - icon-nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

blijf op de hoogte