Hoe kun je gehoorschade op het werk voorkomen?

29/10/2024

Om werknemers te beschermen tegen lawaaislechthorendheid moeten werkgevers de plaatsen en werkzaamheden inventariseren (RI&E, Risico-inventarisatie en -Evaluatie) en maatregelen treffen. En vanzelfsprekend moet de effectiviteit van die maatregelen ook gecontroleerd worden. Veel geluid vergroot niet alleen de kans op gehoorschade maar kan soms ook leiden tot verhoogde bloeddruk, het optreden van stress, concentratiestoornissen en vermoeidheid. Bovendien neemt de kans op ongevallen toe doordat bijvoorbeeld waarschuwingssignalen niet gehoord worden.

Gehoorschade is één van de meest gemelde beroepsziekten

Wanneer iemand minstens 8 uur per dag, 5 dagen per week blootgesteld wordt aan geluiden van meer dan 80 dB(A) kan dat voor blijvende schade zorgen. En daar is natuurlijk niemand bij gebaat, zowel je medewerkers niet als je bedrijf niet. Als bedrijf ben je verplicht (passende)maatregelen te nemen om gehoorschade bij je medewerkers tot een minimum te beperken.

Gehoorschade kan men als volgt herkennen:

  • De persoon gaat vaak harder praten.
  • De persoon zet het geluid van tv en radio harder.
  • De persoon hoort geen hoge tonen of zachte geluiden meer.
  • De persoon heeft moeite met telefoneren.
  • De persoon heeft moeite met het voeren van een gesprek in een rumoerige omgeving.
  • De persoon hoort soms fluit-, piep- of bromtonen.

Als bedrijf ben je verplicht (passende) maatregelen te nemen om gehoorschade bij je medewerkers tot een minimum te beperken. Met bijvoorbeeld op maat gemaakte otoplastieken.

Hoe kun je gehoorschade voorkomen?

Lawaaislechthorendheid is ongeneeslijk, maar wel tevoorkomen.

Op de werkplek kan blootstelling aan schadelijk geluidverminderd worden door:

  • Stillere machines te gebruiken.
  • Op stillere manieren te produceren.
  • Gebruik te maken van geluiddempende kasten.
  • Het materieel goed te onderhouden.
  • De werknemer zo kort mogelijk in de herrie te laten werken.

Indien dit niet of niet voldoende lukt moeten de werknemers gehoorbeschermingsmiddelen gebruiken waarmee gehoorschade voorkomen kan worden.

Bijdrage vanuit het Preventiefonds voor otoplastieken

Koninklijke Metaalunie, Mevas enZilveren Kruis hebben gezamenlijk het Preventiefonds opgericht om werknemers en werkgevers in de metaalsector te voorzien van de juiste preventieve middelen. Vanuit het Preventiefonds ontvang je een basisbijdrage op de netto leveranciersprijzen van otoplastieken. Deze basisbijdrage betreft een korting van 50%.

Voor iedere medewerker met een collectieve Metaalunie zorgverzekering bij Zilveren Kruis ontvang je nog een extra budget van €125,-per drie jaar (dit is ook van toepassing wanneer je zelf in het collectief zelfverzekerd bent). Uit dit extra budget ontvang je nog eens €25,- extra korting op otoplastieken.

Dit budget kun je inzetten voor nog meer voordeel op de diverse preventiemiddelen en het is in te zetten voor alle medewerkers, ook als ze niet verzekerd zijn in de collectieve Metaalunie zorgverzekering bij Zilveren Kruis.

Meld je vrijblijvend aan bij het Preventiefonds.

Laatste nieuws
Bekijk alle berichten

bij ziekte

2 jaar loondoorbetaling

Verzuimverzekering

uitgelicht

Als uw medewerker ziek wordt, bent u niet alleen een arbeidskracht kwijt. U bent ook verantwoordelijk voor loondoorbetaling en re-integratie van uw zieke medewerker.

Laatste nieuwsberichten
Bekijk alle berichten
Mevas B.V. - icon-nieuwsbrief

Informatie die we graag met u delen

blijf op de hoogte