Let op: een toename van diefstallen bij Metaalbedrijven

Momenteel wordt veel hoogwaardig specialistisch gereedschap gestolen. Het gaat om inbraken bij metaalverwerkende bedrijven waar gewerkt wordt met verspanend en gehard gereedschap dat vaak zeer kostbaar is.

We zien een toename van diefstallen bij bedrijven waar machinebankwerk-apparatuur aanwezig is. Alleen zeer specialistische onderdelen en gereedschappen van draai-, frees- en snijbanken worden door inbrekers meegenomen.

De daders komen op verschillende manieren het pand binnen: Het hekwerk rondom het pand wordt doorgeknipt, gaten worden in gevels geslepen of luchtroosters worden verwijderd. In een enkel geval is zelfs in een damwand een gat geslagen om binnen te komen. De aanwezige alarmsystemen en bewegingsdetectoren worden omzeild waardoor het alarm niet afgaat.

De inbrekers lijken hun werkterrein goed verkend te hebben. Ze weten precies waar de specifieke hoogwaardige (snij)gereedschappen zoals frezen, beitels boren, boorhouders, wisselplaten, plaatdragers en meetapparatuur zijn opgeslagen, zelfs als het in speciaal daarvoor bestemde afgesloten ruimten is opgeborgen. Voor het transporteren van de, vooral zeer zware, gereedschappen wordt gebruik gemaakt van alle denkbare en beschikbare transportmiddelen in het betreffende pand (de dieven zetten van kruiwagen tot palletwagen in). Andere zaken van waarde worden ongemoeid gelaten.

De getroffen bedrijfspanden liggen veelal op bedrijfsterreinen met uitvalswegen nabij provinciale wegen. De panden zijn niet bewoond, alleenstaand en omringd door een natuurlijke afscheiding of een hekwerk. De inbraaklocaties liggen hoofdzakelijk in het zuiden en oosten van Nederland; in het grensgebied. De inbrekers werken netjes, nemen hun tijd en gaan secuur te werk. Bij vertrek worden eventuele sporen van schoeisel in de aarde met takken weggeveegd en vernietigd. De medewerkers die als eerste het pand weer binnenkomen, valt het niet eens op dat is ingebroken en dat waardevol en kostbaar specialistisch gereedschap is ontvreemd.

bron: Verbond van Verzekeraar