Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid mei 2020

De laatste tijd krijgen wij als MEVAS van u het verzoek om naast verzekeringsnieuws ook een selectie uit branche inforamtie over Metaal & Techniek te maken. U geeft aan het druk te hebben en u heeft niet de tijd om allerlei verschillende informatieve stukken te lezen. Wij hebben daarom een aantal artikelen, waarvan we denk dat ze u interesseren, voor u geselecteerd en ingekort. De komende weken zullen wij dit met u delen.

Eind april lazen we in verschillende kranten dat 106.000 bedrijven die hun omzet hebben zien dalen wegens de coronacrisis, bij het UWV hebben aangeklopt voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Bedrijven die een beroep doen op de zogenaamde NOW-regeling kunnen, afhankelijk van hun omzetdaling, tot maximaal 90% van de loonkosten (omzetdaling% x loonsom per maand x 3 x 130% x 90%) vergoed krijgen. Het gaat hier om het SV-loon.

Voorzitter van de Metaalunie Fried Kaanen pleit in zijn nieuwste vlog van 11 mei voor een 2e en zelfs voor een aantal bedrijven en sectoren een 3e versie van het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid, omdat de huidige NOW regeling “slechts” t/m 31 mei aangevraagd kan worden. De effecten van de coronacrisis gaan zeker langer duren. De Metaalunie voert een grote lobby om dit voor elkaar te krijgen.

De sector Metaal & Techniek zal in het 3e kwartaal van 2020 hard geraakt worden en ook 2021 zal niet zo goed worden als de jaren ervoor. Momenteel hebben veel bedrijven in andere sectoren het zwaar. Metaal & Techniek zit vaak meer aan de achterkant van de keten. Het gevolg is 6 of misschien wel 12 maanden minder omzet.