“Partners in crime” door Paul van Dijk

Soms word je ingehaald door de tijd, “welkom in de nieuwe wereld” denk ik dan.

Ik heb een gesprek gehad met een ondernemer die opgelicht was door internet criminelen. Wat er gebeurd is probeer ik uit te leggen.

De activiteiten van het bestolen bedrijf zijn ‘engineering van specials’ en ‘het maken van specials in metaal’. Deze machinefabriek heeft de pech gehad dat internetcriminelen de uitgaande facturen wisten te onderscheppen. De nota’s worden per mail verstuurd aan haar klanten en op de één of andere manier zijn de onzichtbare boeven met deze facturatie aan de haal gegaan. De politie kon vertellen dat de facturen onderschept zijn en met Photoshop zijn aangepast. De fraudeurs veranderen het rekeningnummer en hengelen hiermee eenvoudig geld binnen. Het gemene van deze praktijk is dat de ondernemer in eerste instantie dacht aan wanbetaling door zijn klanten. Die zijn vervolgens weer boos op hem.

De ondernemer dacht: “Hoe kunnen we nu zo stom zijn om hier in te tuinen”.

Factuurfraude

Deze manier van cybercriminaliteit zien wij steeds vaker. Bij factuurfraude worden facturen vervalst. Een oplichter onderschept een factuur. Hij wijzigt daarop alleen het rekeningnummer. Degene die de rekening betaalt, maakt geld over naar de fraudeur in plaats van naar het bedrijf dat de nota verstuurt.

Oplichters onderscheppen facturen niet alleen via de post, maar ook via hacking of een andere vorm van cybercrime. Bij een andere vorm van factuurfraude sturen oplichters u een brief met een valse factuur in de hoop dat u de rekening betaalt. Dit kan bijvoorbeeld een dubieuze nota zijn of een spooknota.

Weet welke facturen u als ondernemer moet betalen en controleer goed voordat u deze betaalt. Er zijn criminelen die via valse facturen frauderen

Gelukkig zijn er partijen die preventief de boel op orde kunnen brengen. Wij brengen u graag in contact met dit loket.