Volop ontwikkelingen

Het afgelopen jaar was weer een jaar vol ontwikkelingen voor de metaalbranche.

Twee onderwerpen sprongen er bovenuit:

  1. De kabinetsplannen
  2. De ontwikkelingen op verzekeringsgebied

Het kabinet gaat flink wat veranderen. De grote vraag is: zitten wij hierop te wachten? Neem de verplichte loondoorbetaling voor twee jaar. Vergelijk het staatje Nederland eens met de landen om ons heen. Een rechtvaardig verschil?

Eerste jaar eigen risico
Nu wil men het tweede jaar anders regelen. Eerste jaar risico ondernemer en tweede jaar UWV. De keuze: verzekeren of voor eigen rekening?
Dat laatste is eigenlijk alleen een optie voor grotere bedrijven (> 35 medewerkers ). Wordt het voor u straks goedkoper of duurder ?
Gaan de goeden onder de kwaden leiden? Jammer, als je een laag verzuim hebt en mag meebetalen aan de bedrijven met een hoog verzuim.

‘Langverzuimers’ belanden straks in de WIA.  Voor ons is dat per sector via NV Schade geregeld. De WIA wordt ingekort van 10 naar 5 jaar.
Ook dat zal consequenties hebben. Wij houden u op de hoogte!

Even geduld aub
Implementatie van de plannen zal nog even duren. Misschien wel even lang als de formatie heeft geduurd. Gelukkig gaat het in het bedrijfsleven allemaal heel veel sneller… Over het nieuwe ontslagrecht krijgt u de komende maanden veel informatie van onze Metaalunie-collega’s.

Nieuws van het verzekeringsfront
Het klinkt als sciencefiction, maar ik raad iedere ondernemer aan hier eens naar te informeren: verzekering tegen cyberaanvallen. De offerte kost u niets, maar de verzekering behoedt u voor mogelijk astronomische schadeposten.

Preventiefonds
En dan: Preventiefonds. Kijk eens op onze website onder ‘diensten’ en ontdek wat Mevas voor u kan regelen en hoe u kunt besparen op preventie en re-integratie. Er zijn nog steeds ondernemers die geen gebruik maken van dit mooie initiatief. Zonde, er blijft geld liggen!!

Privéverzekeringen
Voor u en uw werknemers heeft Mevas mooie collectieve tarieven en voorwaarden ingekocht. Ga er eens rustig voor zitten en ontdek hoe u kunt besparen zonder al te veel moeite.

Komt u er niet uit of wilt u meer informatie: Wij helpen u graag. Tip: noteer het alvast in uw agenda, dan vergeet u het niet.

Ik wens u namens alle collega’s van Mevas fijne feestdagen!

Hans Veenswijk
Directeur MEVAS