Zie scherp en comfortabel met beeldschermbrillen op sterkte

03/05/2023

Beeldschermbrillen op sterkte zijn speciaal ontworpen om het gebruik van computers, tablets en smartphones comfortabeler te maken. Net als normale brillen hebben ze een sterkte in de lenzen en helpen ze om klachten, die kunnen ontstaan door het urenlang staren naar een scherm, te voorkomen. Bovendien bieden ze bescherming tegen het blauwe licht en de Uv-stralen die door beeldschermen worden uitgezonden.

Verschillende vormen van belasting‍

Beeldschermwerk kan leiden tot gezondheidsklachten door een aantal vormen van belasting:

  • Binnen de metaalindustrie wordt veel beeldschermwerk zittend uitgevoerd.
  • De bewegingen met hoofd, armen en handen zijn minimaal waardoor er sprake is van statische spierbelasting.
  • Bij een werkhouding waarbij de vingers boven de polsen uitkomen is vanwege de dynamiek van de vingers irritatie mogelijk van de peesscheden in het polsgewricht.
  • De tijdsduur van computergebruik is van invloed op het risico op gezondheidsklachten. Het gebruik van een computermuis brengt meer risico met zich mee dan het gebruik van het toetsenbord. De effecten op de onderarm en hand zijn duidelijker dan die op nek en schouders.
  • De gebruikte software kan van invloed zijn op het ontwikkelen van gezondheidsklachten, bijvoorbeeld doordat deze precies of veelvuldig positioneren van de muis vergt of doordat mogelijkheden voor sneltoetsen ontbreken.

Oogklachten

Voor het ontstaan van oogklachten zijn de volgende factoren van belang:

  • De oogleden blijken bij intensief beeldschermwerk nauwelijks te knipperen. Hierdoor kan de oogbol te droog worden en kan oogvermoeidheid optreden. Dit gebeurt vooral wanneer de luchtvochtigheid relatief laag is en wanneer het beeldscherm hoog staat.
  • Bepalend is ook de indeling van het beeldscherm, de grootte en leesbaarheid van de symbolen en het gebruik van kleur in de informatie.
  • De  omgeving is daarnaast ook van belang bij beeldschermwerk. Zo kunnen spiegelende beeldschermen, lichtbronnen in het blikveld, onvoldoende verlichting of gebrek aan contrast leiden tot slechte leesbaarheid. Slechte leesbaarheid kan vervolgens zorgen voor meer knijpen met de ogen of een in elkaar gedoken houding.

Wanneer je merkt dat je vermoeide of pijnlijke ogen, hoofdpijn of rugklachten krijgt na het werken aan een beeldscherm overweeg dan een beeldschermbril op sterkte te gaan dragen.

Bron: www.preventiefonds.com

Laatste nieuws
Bekijk alle berichten

bij ziekte

2 jaar loondoorbetaling

Verzuimverzekering

uitgelicht

Als uw medewerker ziek wordt, bent u niet alleen een arbeidskracht kwijt. U bent ook verantwoordelijk voor loondoorbetaling en re-integratie van uw zieke medewerker.

Laatste nieuwsberichten
Bekijk alle berichten
Mevas B.V. - icon-nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

blijf op de hoogte